Blogity blog blog


Homeopatija ir nepageidaujamas šalutinis poveikis

2014-06-16, rtfb

Visuomenėje plačiai paplitusi nuomonė, kad homeopatiniai preparatai neturi šalutinio poveikio. Šitas mitas toks gajus, kad juo tiki netgi dauguma skeptikų. Antai toksai žymus klounas James Randi mėgsta reklamuotis, kad “perdozuoja” homeopatinių preparatų ir jo vedamos minios šmaikštuolių daro visokias specialias perdozavimo dienas.

Vienok, TANSTAAFL. Homeopatija, kaip ir viskas, turi šalutinį poveikį. Paskaičiuokime ir įsitikinkime.

Štai Vikipedija rašo:

30C: dilution advocated by Hahnemann for most purposes. On average, this would require giving two billion doses per second to six billion people for 4 billion years to deliver a single molecule of the original material to any patient.

Nesunku suprasti, kaip tokia formuluotė pasitarnauja nekenksmingumo mitui. Kaip matote, čia figūruoja visokie juokingi skaičiai su daug nulių, apie kurių dydį žmonės nelabai pratę samprotauti. Ir tie skaičiai sudaro įspūdį, kad jokio šalutinio poveikio negali būti.

Tai pabandykime vieną iš tų skaičių pasiversti į ką nors suprantamo, ką atpažintume, pamatę gatvėje.

Kas yra du milijardai dozių? Tarkime, kalba eina apie skystą preparatą ir dozė yra 2x2x2 milimetrų tūrio lašelis. Na, įsivaizduojate? Daugmaž tipiškas vidutinio dydžio lašelis. Kiek bus du milijardai tokių lašelių?

>>> (2e-3)**3 * 2e9
16.0

Ogi 16 kubinių metrų. Išrikiuokime juos į eilę ir prisiminkime, kad visa tai yra per sekundę. Reiškia, tie 16 kubų turi visi į jus įriedėti 16 metrų per sekundę greičiu, kas yra lygu 57.6 kilometro per valandą.

Tai vat kai mieste matote šešiolikos tonų fūrą, važiuojančią beveik leistinu greičiu, tai žinokite, kad homeopatinio preparato vartojimo šalutinis poveikis gali būti kaip tos fūros įvažiavimas jums į veidą. Kas sekundę. Ir taip keturis Gyr. Sakyčiau, poveikis gerokai nepageidaujamas :-)

Todėl neperdozuokite homeopatijos, labai nesveika sveikatai.

Pabaigoje pridursiu, kad 30C yra ne šiaip kokie į istoriją nugrimzdę skaičiai. Šiais laikais, mūsų internetai rašo ir apie 1000C ir apie 10000C. Ką čia prasidėt su smulkmenom! Apgraibom pakliksėjęs vietinėje rinkoje radau preparatų su ingredientais po 200D ir 1000D. Kaip tokius skaičius pasiversti kuo nors maybe įsivaizduojamu, aš dar pagalvosiu ir gal parašysiu kitą kartą :-)

 
 
2 komentarai:

avatar

Tai pala, kaip aš suprantu, tai čia tos fūros su daug vandens per daug metų atvežtų tik vieną molekulę?


avatar

Taip :-)

Po fūrą per sekundę, keturis mlrd metų, į šešis mlrd pacientų = viena molekulė “aktyviosios medžiagos” į kurį nors vieną iš jų. Visa kita -- vanduo.


Mano nacis spam-filtras visus laiko botais.
Išspręskite šitą captcha jeigu jūs ne toks:

9 + 10 =