Blogity blog blog


Lietuviškas Sex-Ed

2014-04-09, rtfb

(Tai turėjo būti trumpas komentaras feisbukuose, bet visai trumpai nesigavo, tai dedu į blogą)

Leo Lenoxas parodė gerokai disturbing daiktą, švietimo ir mokslo ministerijos metodinį dokumentą apie tai, kaip mūsų vaikus žada rengti šeimai ir ugdyti lytiškai. Čia jums ne kokie nors kliedesiai apie princus ir princus, čia real shit.

Pasiskaitykite. Ten 60+psl, bet lengvai skaitosi skipinamuoju būdu, tai persižvelgia gana greitai. O be to, atidžiai skaityti pavojinga sveikatai, nes kuo atidžiau skaitai, tuo labiau ima noras daužyti galvą į stalą.

Planavau nieko iš šio dokumento necituoti, kad selektyviu citavimu nesudaryti klaidinančio įspūdžio -- visgi vertybės yra vertybės ir labai jau lengva nejučiom pricituoti šiaudinių baidyklių. Bet mūsų ŠMM metodininkai talentingi, jie sugeba įpinti ir tokio hard-faktinio briedo, kad nepacituoti aš paprasčiausiai negaliu. Te jums:

Skirtingai nuo ankstesnių, mūsų laikais žmonės turi nedaug vaikų. Kad šalyje nemažėtų gyventojų, reikėtų, kad šeimoje augtų “2,1” vaiko – praktiškai tai reiškia, kad žmonės turėtų po tris vaikus.

Aš kokius septynis sykius skaičiau, ieškodamas, ką neteisingai perskaičiau, nes negalėjau patikėti savo akim, kad galima taip užrašyti. Bet neradau. Čia tikrai taip užrašyta. Fak…

Testas 58-59psl yra pisiec (neva tai teisingi atsakymai 60psl).

Vienok visa tai įkvepia. Įkvepia pačiam auklėti savo vaiką greitai, efektyviai ir kritiškai, kad iki to amžiaus, kai susidurs su šitu kliedesiu, mokėtų atskirti teisingą informaciją nuo pamazgų balos.

 
 
9 komentarai:

avatar

Apart to, kad citata nelabai sklandžiai suformuluota, hard-faktinio briedo nematau. s/žmonės turėtų/didelė dalis šeimų turėtų auginti/ ir gaunasi faktiškai teisingas teiginys.


avatar

Truputi pažiūrėjau. Yra ir gerų dalykų, bet jie labai paviršutiniškai užkabinti. Yra ir labai labai blogų dalykų (netgi jaučiasi bažnyčios įtaka).

Man būnant 12 metų buvo įduota knygą apie seksą - gaila pavadinimo nepamenu, bet tikrai gera (ar bent jau geriau negu gatvės mokykla, kai jaučiamasi labai kietu mokant užrašyti F***). Geriausias tėvų sprendimas.


avatar

Juozai, aš renkuosi taip liberaliai neinterpretuoti. Jeigu jau 2.1 vaiko per šeimą (o ne per moterį, kaip turėtų būti), tai negali būti tuo pat metu ir trys vaikai per šeimą.


avatar

Peržiūrėjau visą dokumentą ir iš esmės niekas nenustebino- nieko naujo, taip mokoma jau seniai. Vienintelis geras dalykas yra tai, kad šitas nesamones mokys etikos ir tikybos mokytojos, kurios dažniausiai būna visiškai mokinių ignoruojamos, nes, iš savo šviežios, tik prieš 3 metus apturėtos patirties, žinau, kad mokiniai per šias pamokas matematikos, fizikos ir biologijos namų darbus ruošia. Etika ir tikyba turbūt ir yra tam sukurtos kaip pamokos, kad visas šitas nesąmones ten sugrūsti. Aš laiminga kol šitie dalykai nekišami į biologiją, nes ten viskas gerai ir apie lytinius santykius, ir apie lytiškai plintančias ligas kalbama, ir į visokius “tėvelis per daug ofise sėdėjo, o mamytė blyneliais per daug maitino, dėl to ir žydras” nelendama. Iš esmės, tai man tikybos pamokos labiausiai padėjo tuo, kad ta katalikė-choristė-siuvėja be aukštojo-tikybos mokytoja buvo labiausiai mano per gyvenimą sutikta bigot ir paskatino kuo greičiau savo ateizmą pripažinti


avatar

Šiandien paskaitinėjau rašinį ir manau, kad citatomis jį iliustratyviai pacituoti sudėtinga. Ten bendras vaizdas nemalonus.


avatar

Elena, kad taip mokoma jau seniai, aš žinau -- prieš 15 metų irgi mokiausi mokykloje, ir mums teko prisiklausyti panašių skiedalų. Vat ko nežinojau, tai kad padėtis per tuos 15 metų nė kiek nepagerėjo, ir tas nervuoja.

Negerai, kai praktiškai gaunasi, kad etikos pamokos “ir yra tam sukurtos kaip pamokos, kad visas šitas nesąmones ten sugrūsti”. Etika yra labai įdomi filosofijos šaka, jos pamokos gali būti ir labai įdomios, ir labai naudingos -- jeigu tik mokomos normaliai, o ne šitaip.

Beje, sveikinu iš tikybos pamokų išsinešus teisingą takeaway ;-)


avatar

Man kitas klausimas įdomesnis ar mes galime padaryti, ką nors daugiau apart to išvilkimo į viešumą?


avatar

Teisingas klausimas. Nieko geresnio, nei nebalsuoti už talibaną nežinau, bet va, kaip matome, dalykai vyko netgi kai ministerijai vadovavo Steponavičius.


avatar

Aš manau, kad čia ne valdžios tiesioginė įtaka, o normalių mokytojų stoka. Yra akivaizdu, kad lietuvių kalbos, matematikos, fizikos stiprių, profesionalių mokytojų trūksta, tai ką jau kalbėti apie etikos ir tikybos mokytojų radimą. Dažnai už minimumą net kunigai yra kviečiami tikybos/etikos mokyti, kas yra iš viso nesąmonė. Tų, kurie galėtų normaliai apie psichologiją ir filosofiją kalbėti, už 1500 litų per mėnesį- nepriviliosi, o direktoriai, žinoma, didesnes algas palieka egzamininių dalykų mokytojams. Reikia ne nuo mokyklų programų ruošimo pradėti, o nuo ruošimo tų, kurie šitas programas ministerijose rašo. Čia, šitoj programoj, galėjo būti kas tik nori parašyta, vis tiek, esu 100% įsitikinus, dauguma tikybos mokytojų savo nuomonę dėstytų ir nepakaltinami būtų…


Mano nacis spam-filtras visus laiko botais.
Išspręskite šitą captcha jeigu jūs ne toks:

9 + 5 =