Blogity blog blog


Avast! Bilge rats!

2011-07-30, rtfb

Kažkada neseniai žiniasklaida pranešė, kad kokiatai IVPK kokiątai LANVĄ pasiuntė nach, nes ten jai vieta. O aš dabar apie tai parašysiu, nes užpiso.

Šiaip aš savo nuomonės „piratavimo“ tema neslepiu, bet iki šiol kažkaip vengiau kur nors ją labai užrašyti. Ne tiek dėl to, kad ji būtų ne(-da-su-pri-)brendusi, kiek dėl to, kad, iš vaizdo, šituo klausimu visas pasaulis žingsnis po žingsnio nuosekliai žengia gerėjimo linkme, ir tokia vėluojanti pasyvisto nuomonė kaip mano, yra ne prie ko.

Kaip supratau iš pranešimų, LANVA paprašė IVPK, kad Linkomanija čia būtų užcenzūruota ir nebeveiktų. Į ką IVPK, iš esmės, atsakė, kad невеленно.

Tai va, reaguodamas į internetų plėtros komiteto atsisakymą taikyti cenzūrą, LANVA atstovas bėdavojosi, kad visaip čia „mūsų visi nariai tikėjosi, kad pagaliau internetas bus kontroliuojamas, kad Vyriausybės institucijos imsis veiksmų ir užtikrins skaidrią veiklą interneto erdvėje, kad legaliu intelektinės nuosavybės platinimu užsiimantys subjektai turės Vyriausybės institucijų palaikymą“.

Tamsta Simanavičius, akivaizdžiai, nežino apie ką kalba. Ir dar tokiu kalibru nežino, kad kartais ir apglėbt sunku. Kartais jam taip smarkiai suspaudžia kaukolę, kad iš ten pragargaliuoja net toks skaičius kaip 99%: „Kalbant apie internetą, jame piratavimo lygis daug didesnis – beveik 99 procentai“. Čia pagal jų (ar ne jų?) „atliktus tyrimus ir skaičiavimus“. Man ant šito sakinio norisi užkalti fanerinę lentutę ir ant jos nudrengtu teptuku užmaliavot „citation needed, ble!“. Nes nė velnio neaišku, nei kas tie 99, nei iš kurio 100.

Bet čia poch. Čia jie taip prieš tris metus kliedėjo. Matyt, su sąlyga, kad neišsipildė anie kliedesiai apie milijoninius ieškinius, dabar isterikuoja kitaip. Dabar jiems reikia, kad „pagaliau internetas būtų kontroliuojamas [ir valdžia] užtikrintų skaidrią veiklą interneto erdvėje“.

Kontroliuojamas Internetas? Užtikrins skaidrumą? Mieli puspročiai simanavičiai, jums teko girdėti tokią sąvoką kaip žodžio laisvė? Tai tokia laisvė, kur gali kalbėt ką nori. Tai va ji veikia kaip tik tada, kai po defoltu niekas nieko nekontroliuoja. Tada visi viską skaidriai šneka, o kai kažkam kažkas nepatinka, tai barasi atgal, pvz., kaip kad aš dabar.

Prie ko čia žodžio laisvė? Ogi prie to, kad laisva ir netrukdoma informacijos sklaida yra fundamentali Interneto savybė. Internetas ne šiaip skirtas informacijos mainams -- masiškiems ir netramdomiems -- jis yra informacijos mainai. Tai ne tik tas varis ir ta optika po apačia. Varis ir optika -- tik priemonės. Jei būtų tik jos, būtų ne Internetas, o kokstai TV-netas, kabelinė televizija, ne žodžio laisvės, o pamazgų išfasavimo po kaukolytes laisvės[*] garantas.

Kaip jūs, protingieji donkichotai, siūlot realizuoti visokių ten linkomanijų šalinimą iš Interneto? Kas ir kaip užtikrins, kad pašalintas servisas neatsikurs? Sufleruoju: niekas ir niekaip, jeigu nebus įvesta totali apskaita ir visiškai atsisakyta anonimiškumo. Norit mums įpiršti tokį „internetą“ kaip Irane ar Pakistane?[**] Ačiū, nereikia.

Sakot, niekas čia į jokią žodžio laisvę nesikėsina, čia tik „kriminaliniam elementui“ apkarpomi sparnai? O kas nustatė, kad čia kriminalas? Čia jūsų verslo modelis nusikalstamai pasenęs, gerbiamieji copywrong holderiai.

Jeigu kažkieno verslo modelis pastatytas ant sunkiai vykstančių, brangiai kainuojančių ir specialių žinių reikalaujančių informacijos kūrimo ir replikavimo priemonių, tai yra to biznio problema. Didelė problema! Nes technologijos pasikeitė: dabar kiekvienas vaikis kišenėje gali turėti dešimtis gigabaitų kontento; tas pats kiekvienas vaikis turi neaprėpiamo pločio kanalą į Tinklą; ir HD kameros, jeigu dar ir nededamos į mobylkas, tai jau tuoj bus dedamos. Tobiš, kontentą laikyti, replikuoti ir gaminti šiais laikais gali visi kas tik nori.

Prašyti įvesti Internete cenzūrą tam, kad užtikrinti „intelektinės nuosavybės platinimu“ užsiimančių kontorų verslo modelio veikimą yra lygiai tas pats, kas prašyti apriboti žodžio laisvę, nes atvira kritika trukdo šarlatanų verslo modeliui imti pinigus iš lengvatikių.

Visokiems simanavičiams rekomenduoju arba keisti darbą arba smarkiai sutelkti dėmesį ties šitais trim asociacijos tikslais:

  • Ginti Asociacijos narių interesus.
  • Kurti bendrus projektus su užsienio šalių juridiniais ir /ar fiziniais asmenimis, rengti konferencijas, organizuoti seminarus, mokymus ir aktyviai juose dalyvauti.
  • Teikti Asociacijos nariams metodinę paramą, kaupti ir skleisti informaciją.

Visi tie kiti punktai, kur minimi visokie piratai ir antipiratai, neišvengiamai susiveda į tai, ką aš čia aukščiau rašiau.

Jeigu toks dėmesio pokytis neįvyks, LANVA nariams rekomenduoju susirasti kokią nors geresnę organizaciją, geriau atstovausiančią jų interesus. Pavyzdžiui, kad ir kokią nors tokią.

Ai, nu jo. Ir išsiimkit tuos kompaktus iš banerio savo puslapyje. Dar, blyn, gramofoną įsidėtumėt, modernozaurai…

Viso to, ką aš čia užrašiau ir dar daugelio dalykų, kurių neužrašiau, šviesoje, gaunasi, kad „piratavimas“ yra geriausiu atveju pasenęs terminas, o realiau vertinant, terminologinis šantažas, normaliai veiklai pripaišantis mitologinių blogiečių įvaizdį. Internetas yra eteris. Į jį visi kalba ir visi klauso. Tai neatsiejama jo savybė, kaip kad garso sklaida yra neatsiejama oro savybė. Norėti rėkti taip, kad kontentas girdėtųsi visame pasaulyje, bet kad jį girdėtų tik tie, kas susimokėjo, yra labai rimtas pasaulio sąrangos nepaisymas; šitaip dalykai neveikia.

[*] Ir prievolės, šiaip jau, irgi.

[**] Arba, kaip kokioj nors Australijoj: http://en.wikipedia.org/wiki/Internet_censorship_in_Australia

 
 
 
5 komentarai:

avatar

Data pointas: mano „mobylka“ gali įrašinėti 720p video.

O dėl žinojimo, apie ką kalbėti -- ar jie tikrai nežino, ar labiau praktikuoja didžiojo melo teoriją?


avatar

Toks teisingas tekstas, kad nėra nė ką bepridurti. Turėtu būti įtrauktas į internetų pradžiamokslį :D


avatar

Mariau, sufficiently advanced cluelessness, kaip žinia, is indistinguishable from malice. Tai čia skonio reikalas :-)

-rtfb



avatar

JIE kalba apie autorines teises - o jų piratai nepažeidžia niekaip ir nei kaip :D Juk neperrašo ant filmo „titanikas“ titrų „sukūrė megztukas“ tarkim :D
Autoriai jau yra pardavę savo kūrinius leidėjams, arba leidėjai leido tuos kūrinius padovanoti sau :D
Taigi jie draskosi dėl nuosavybinių teisių - ir dar be jokio pagrindo. Tik nuo svaičiojimų apie „padarytą nuostolį“ :D Realiai - gal tik 1% parsisiuntusių kokią dainą mano, kad ji verta bent lito - apmokestinus populiarumas kristų negyvas :D
Betgi niekas juk neužjaus dėl nuosavybinių teisių? Tavo turtas, tu ir saugok!
Tai JIE ir sumąstė šį MELĄ, kad kovoja už autorius.
Kai tuo metu reikėtų autorius ginti ne nuo piratų, o nuo leidėjų savivalės… ;)


Mano nacis spam-filtras visus laiko botais.
Išspręskite šitą captcha jeigu jūs ne toks:

9 + 2 =