Blogity blog blog


Intuicijos pinklės

2012-10-26, rtfb

Iš dalies į temą šalia to, ką vakar rašė Romas Sadauskas-Kvietkevičius, iš dalies šiaip dėl atsitiktinių sutapimų (Vaidotas Zemlys čia irgi prisidėjo), šiandieną priminusių man kelis skaičiavimo pratimus, siūlau naują heštagą bijantiems #vajė. Na ir prie heštago, smegenų mankšta.

Viena esminių problemų su nuomonėm apie #vajė, su ginčais, su referendumu ir šiaip visokeriopa betvarke žmonių galvose, yra ta, kad projektas savo dydžiu perlipa intuityvaus suvokimo ribas. Ir perlipa ne bet kaip, o labai piktybišku būdu: intuicija išlieka, bet jinai neteisinga.

Mat kai reiškinys būna neintuityvus, tai dar tik pusė bėdos. Nu nėr tos intuicijos, nors tu ką, tai ir sunku apie tą reiškinį ar objektą samprotauti. Ir nuomonės tada nebūna, arba ji būna nuosaikesnė, ne tokia agresyvi. O čia blogiau, čia intuicija yra kur buvusi, tik ji veda kairėn.

Štai jums keli pavyzdžiai tokių uždavinukų, kur intuicija mums visiems iškart kažką kužda. Ne visiems tą patį, ne visiems klaidingai, o kam klaidingai, tai ne visiems į tą pačią pusę. Kitaip tariant, intuicija už mus aklai spėlioja, nors apsimeta, kad ji tokia pat patikima, kaip iš akies lyginant dviejų žmonių ūgį. Pažaiskite, pagalvokite apie šitus uždavinukus intuityviai, o paskui paskaičiuokite iš tikro.

  • Įsivaizduokite, kad Žemę ties pusiauju apjuosėm diržu ir smarkiai suveržėm, kad gerai priglustų. Tada diržą perkirpom ir įterpėm į jį papildomai vieną metrą ir prisabačinom steipleriu. Kiek tas metru prailgintas diržas atsipalaiduos nuo žemės paviršiaus?
  • Kiek bus dešimt kartų po šimtą gramų?
  • Paimkite krepšinio ir lauko teniso kamuolius. Jie reprezentuos Žemę ir Mėnulį (fun fact: krepšinio ir lauko teniso kamuolių dydžių santykis beveik identiškas Žemės ir Mėnulio!). Su šitų modeliukų pagalba, vizualiai parodykite kokiu atstumu Mėnulis skrieja nuo Žemės.
  • Kiek CO2 išsiskiria sudegus vienam kilogramui benzino?
  • Jeigu turit po ranka iPadą ir iPhoną, paimkit juos vienu metu į rankas ir pakilnokit ant delnų. Jeigu neturit, tikriausiai vis tiek esat čiupinėję, prisiminkit kaip jie svėrė ranką. Ar jie sveria vienodai? Katras sunkesnis? Kiek?

Pasprendėt? Paspręskit, netingėkit. Arba perskaitykit iki galo ir tada paspręskit. Tik atsargiai, ten komentaruose jau gali būti kiti pasisakę, tai skaičiai trukdys jūsų intuicijai.

Kaip jums seksis su intuityviais spėjimais, yra labai individualu. Čia ne kokių mokslinių rezultatų demonstravimas, o tik iliustracija. Iliustracija to, kad skirtingoms gyvenimo sritims dažnai reikalinga visai kitokia, specializuota, intuicija, ir visai ne faktas, kad konkrečiu klausimu jūs turite išlavintą naudingą intuiciją.

Tai štai. Labiausiai tikėtina, kad jūsų intuicija apie #vajė dydžio projektą yra bevertė. Jeigu jūs nemokate vietoj intuicijos pasinaudoti kitais įrankiais, tai ir jūsų nuomonė bevertė. Ir net jeigu jūsų intuicijos vedama nuomonė yra teisinga, vis tiek šiknon tą jūsų nuomonę. Nes ji nėra teisingas atsakymas, ji tik atsitiktinai su juo sutampa.

Kodėl aš čia tuos smagius uždavinukus sieju su #vajė? Ogi tam, kad morališkai pasiruoštumėt: į jūsų patariamąją nuomonę nebus atsižvelgta. Teisingai čia Egidijus Kūris sako, kad referendumas buvo klaida. Tik neteisingai sako, kad negalima nusispjaut į rinkėjų valią. Šiuo klausimu, dėl objektyvių priežasčių, ir galima, ir reikia.

Gal dabar dar ir ne, bet tada, kažkada, kai bus priimtas racionalus sprendimas, jūsų nuomonė bus praignoruota -- netgi tuo atveju, jei bus nuspręsta nestatyti. Jei taip nutiks, tai nestatyti bus nuspręsta racionaliai, ir sprendimas tik atsitiktinai sutaps su tuo, ką čia nubalsavo 1.3 milijono blogų intuicijų. Nes nu bliamba, jūs dar keturmečiams vaikams patikėkit tokius klausimus, tai gausis va taip: http://www.youtube.com/watch?v=GLj0IZFLKvg

 
 
 
2 komentarai:

avatar

Geros įžvalgos ;-)


avatar

O, geras! Kaip tricky su Žeme ir Mėnuliu.


Mano nacis spam-filtras visus laiko botais.
Išspręskite šitą captcha jeigu jūs ne toks:

9 + 7 =